A Modern Design For The New Phillips Family Cancer Center

Lauren Brocato | September 24, 2019 | Lifestyle

5.jpg

The Phillips Family Cancer Center boasts specialized treatment and design.

A step toward making health care modern, private and peaceful, the new Phillips Family Cancer Center in Southampton is not only a state-of-the-art treatment facility but also an architectural spectacle. Architect Blaze Makoid's vision was to make the experiences of each patient pleasant, he says. His family history of cancer made this project personal and is part of the reason why he took on the job. Patients in infusion chairs can look to the many windows and see Asian-inspired gardens, vegetation and the surrounding landscape. Before the center opened, patients had to commute for miles to receive treatment; now, the center provides it right on the East End. Here’s a by-the-numbers breakdown of the design and function of The Phillips Family Cancer Center.

13,800 SQUARE FEET
Size of the cancer center, which is part of Stony Brook Southampton Hospital

1
Linear accelerator, the only one on the East End, which provides more precise targeting of cancer cells during radiation therapy

17 MONTHS
Duration of construction. Makoid pulled inspiration from Southampton’s rural history of potato farming. A long, vaulted ceiling covers the building, which resembles the simplistic build of a barn.

63
Number of rooms and windows in the building, which lend light and openness to the design

APRIL 25, 2019
Date of the ribbon-cutting ceremony at the center

FOURTEEN
Number of chairs in the infusion room

8/28/15
Date of the first schematic design presentation

11
Number of skylights

TWENTY
Number of mobile computer stations. These allow patients to get more focused and private care



Tags: lifestyle

Photography by: BLAZE MAKOID ARCHITECTURE